woensdag 16 februari 2011

Te koop: superzeik

- Dag 89: half uurtje intensief duur -
Volgens hardnekkige geruchten schijnt een Zwolse wielrenner aan het experimenteren te zijn met een nieuw soort lichaamseigen doping. Niet op te sporen bij controles! Drie maanden geleden fietste hij nog in de harige benenklasse, nu rijdt hij de Ster van Zwolle! Meer weten?! Lees snel verder...

Wel eens problemen om je training vol te houden? Stop je bidon vol met rode bietensap en je gaat voortaan als de brandweer. Na een uitzending op de VRT over de prestatieverhogende werking van het sap is wielerminnend Vlaanderen niet meer te houden. Massaal worden de biowinkels geplunderd. Waar het tot voor kort stond te verschimmelen in de schappen, wanhopig smachtend om per ongeluk door een geitenwollen-sokken-back-to-naturefreak in het winkelwagentje te worden gemikt, valt het rooie vocht nu niet meer aan te slepen. Dat het spul niet te zuipen is, lijkt niemand nog te kunnen schelen. Het is legale dope, dus Vlaanderen pist rood.

Het is allemaal de schuld van een inspanningsfysioloog van de Katholieke Universiteit Leuven. KUL dus. Hij liet in een tv-programma zes toerfietsers een uur lang trappen op een hometrainer. Hun virtueel afgelegde afstand werd gemeten. Een week later deden de fietsers de test opnieuw. Drie fietsers dronken in de tussenliggende periode rode bessensap, de drie anderen namen sap uit rode bieten. Toen ze na een week de test opnieuw aflegden, bleek dat het bietensap de uithouding tot 16% had vergroot. Haleluja! Een testje later wonnen trouwens de bessensappers, maar de rode bietenhype was al niet meer te stuiten.

Hoe het werkt? De groente zit bommetjevol nitraten. En die zorgen er uiteindelijk voor dat je spieren efficiënter gebruikmaken van de zuurstof die in je bloed zit. Inmiddels luiden de spinazieboeren de noodklok. Zelfs Popeye dreigt over te schakelen op rode bietensap. Snel presenteerden ze een nieuw onderzoek. En jawel; spinazie bevat liefst 3 maal zoveel nitraten als rode bieten. Fuck de rooie rotzooi!

Goed verhaal, maar ik ben toch wat verbaasd over de ophef. Het is al tientallen jaren bekend dat rode bieten goed spul is. Net zoals zoveel andere natuurlijke voedingsmiddelen, die stoffen bevatten die een prestatieverhogende werking hebben. Zoals kalium, calcium, magnesium, ijzer, mangaan, foliumzuur en een hele armada aan vitaminesoorten. Zoek uw favoriete groente er maar bij uit, voor elk wat wils. Gewoon goed en gezond eten dus. It´s as easy as that.

Duidelijk is wel dat er veel doekoe te verdienen valt als je met een slap onderzoekje kunt aantonen dat je ergens harder van gaat fietsen. Daar moet meer handel uit te halen zijn! Eens denken... mijn ochtendpis! Jazeker! Als diabeet is mijn nierfunctie iets verminderd. Daardoor zit er meer albumine-eiwit in mijn urine. Da's een hoogwaardig eiwitsoort, die zorgt voor snelle spiergroei en spierherstel na zware inspanning. Supervoeding voor wielrenners!
 
Hebben?! Je kunt het in poedervorm kopen via een obscure Oekrainse website, maar ik heb het ook! Vers van de pot. Stuur een mailtje naar superzeik@hotmail.com. Introductieaanbieding voor bloglezers slechts een tientje per literfles. Maar sssstttt.... mondje dicht hè, straks horen de Vlamingen het ook....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten