dinsdag 1 maart 2011

In de krant (2)

Keiharde wielerwetten en complete anarchie
door Jan Pieter Borgmeijer. maandag 28 februari 2011

De één wordt na nog geen half uur gesommeerd de koers te verlaten en rijdt, voortgestuwd door adrenaline, kilometers lang briesend achter de bezemwagen.

De ander vindt in de gevechten op leven en sportieve dood zijn natuurlijke habitat en knijpt pas in de remmen als de benen als natte vaatdoeken onder zijn lichaam bungelen. Voor de Hanzerenners en de meeste coureurs van De IJsselstreek was deze Ster van Zwolle hun eerste. Bijzondere avonturen uit het achterland van een wielerkoers.

"Kom ik naast die Duitser rijden, zegt-ie: 'Die sind ganz verrückt'." Heeft Xandrijn Bakker in ieder geval iets om lachend aan terug te denken. "Het was direct na de start een enorm gevecht om voorin te blijven. Er gebeurde veel, maar de jongens die hier rijden, kunnen wel sturen. Ze zeilen overal omheen, maar blijven toch op de fiets."

Zijn kennismaking met de klassieke seizoensopener was een korte. "Ik kreeg een derailleur in mijn voorwiel. Die was zwaar overleden", vertelt de 33-jarige debutant van de Hanzerenners. Het peloton was nog maar net Zwolle uit. "Ik moest wachten op een nieuw wiel en ging daarna in de achtervolging." Daarbij kreeg Bakker volgens de jury teveel steun van ploegleider Kees van Dorp. Er ging zonder aarzelen een streep door zijn naam. "Het was nog voor Wijhe, maar ik ben uit frustratie tot Lemelerveld achter de bezemwagen aan gereden."

De IJsselstreek had toen inmiddels ook de eerste renners verloren. Martijn Knevelbaard en Henri Mol halen Raalte niet. "Henri weet niet wat hem overkomt", ziet assistent-ploegleider Robert van Plateringen in de auto. "Hij ging alleen mee in de trainingsrondjes en rijdt nu ineens met de Raboploeg. Dat is toch leuk."

Dat vindt Mol zelf ook, zegt hij een frisse douche en een wijze les later. "In een criterium kun je rustig achterin hangen, dat hoef je hier dus niet te doen." Toch een mooie ervaring, zegt hij.

Ismaël Kip stopte vorig jaar met fietsen en zit nu achter het stuur van de IJsselstreek-auto. Hij loopt het lijstje met zijn renners langs. "Martijn van de Belt komt net over van de junioren, maar is een renner met potentie. Hij weet wat hij wil, is ook altijd op de trainingen. Hij rijdt hier ook wel, maar kan in de beloftencompetitie echt stappen gaan maken."

Als club uit de regio werd De IJsselstreek net als de Hanzerenners aan het internationale startveld toegevoegd. Het contrast is groot. Al bij de permanence achter het FC Zwolle-stadion. Terwijl de Rabobankploeg de bus voorrijdt en de vrachtwagen begint uit te laden, zoekt IJsselstreek-mechanieker Luki Brink in een hoekje naar een beschutte plek.
Van de acht Hanzerenners halen Bart Rijpma (67ste) en Leon van Leusen (96) de finish. De IJsselstreek heeft alleen Alex de Lange, op plaats 24. "Het was weer complete anarchie", zegt hij tevreden. Een omgeving waarin debutant Van de Belt, net negentien, zich heerlijk voelt. "Mijn eerste wedstrijd als belofte, ik heb het op me af laten komen. Het waaierrijden is het mooiste. Het gevecht om je te plaatsen. Het ging beter dan verwacht." Pas bij Hasselt gaat zijn kaarsje uit. "Jammer. Heel jammer dat ik hem niet heb uitgereden."
 
http://www.destentor.nl/sport/grootzwolle/article8236745.ece

Voordringen bij de start...

1 opmerking:

  1. En zo blijft er in ieder geval een heel mooi verhaal over!

    Wat zijn de plannen nu?

    BeantwoordenVerwijderen