maandag 6 december 2010

O-M-N-I-S-P-O-R-T

-Dag 17: 1 uur spinning-
Sinds een jaar of 2 staat er in Apeldoorn een schitterende wielerbaan. No shit, dit futuristische gevaarte is werkelijk een plaatje. Alleen de naam… Omnisport. Spreek het langzaam uit, laat de letters een voor een over je lippen rollen en proef de smaak: O-M-N-I-S-P-O-R-T. Getverdemme! Welke gemeentelijke kantoorklerk in een wezenloos grijs kostuum heeft hier zijn eureka-moment aan beleefd? Welke dorre ambtenaar op sandalen kwam er thuis en vertelde moeders-de-vrouw dat hij een fantastisch diplomatieke naam had bedacht voor een project van 70 mile?


Sport is emotie en beleving. Daar waar op het scherpst van de snede gestreden wordt, daar waar verdriet en eeuwige roem hand in hand gaan, daar hoort een naam bij met een ziel. Thialf, San Siro of Wimbledon, now we’re talking! Natuurlijk, die bijbehorende magische klank heeft zich pas in de loop der jaren ontwikkeld. Misschien betekent Colloseum in het Oud-Romeins ook wel zoiets als Omnisport. Er is echter een manier om het verkrijgen van enige faam te versnellen. Koppel de accommodatie aan de naam van een (liefst overleden) lokale held, et voila; dat klinkt al stukken beter.

Bij voetbalclub NAC hadden ze het Stadion aan de Beatrixstraat. Simpeler kan het niet, maar o zo mooi. In die tijden heette een wedstrijd in Breda nog een avondje NAC. Er verrees echter een nieuwe voetbaltempel in de stad; het Fujifilm-stadion. Waar de opponenten in het verleden met knikkende knieën de gammele houten barakken aan de Beatrixstraat uitkwamen, liepen ze nu vol zelfvertrouwen het fotorolletjesveld op. NAC degradeerde. Breda krabte zich achter de oren en bedacht: beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald. De accommodatie werd snel omgedoopt in het Rat Verleghstadion, vrij naar de plaatselijke clubicoon. Inmiddels is het avondje NAC weer als vanouds.

Almere kent dezelfde problematiek als Apeldoorn. Een vermaarde voetbalvereniging met de prachtige naam De Zwarte Schapen is omgedoopt in FC Omniworld. De bijbehorende tribunes heten –houdt u vast- het Mitsubishi Forklift-stadion. Apeldoorn gaat de komende jaren gebukt onder forse bezuinigingen. Gezien de hier al even bedenkelijke reputatie op het gebied van naamgeving als in Almere, vrees ik dat het voor de wielerbaan nog erger gaat worden dan het al is. De Remeha-HR-ketelswielerbaan, dat zal toch wel een tonnetje opbrengen voor de rap slinkende gemeentekas?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten